Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2010 12:48 - Етнографски комплекс "Кулата" в село Леденик
Автор: dibk Категория: Туризъм   
Прочетен: 4744 Коментари: 6 Гласове:
0



image

Село  Леденик се намира само на 2 км.  западно от  Велико Търново  с население над 1000 души. То е малко и тихо селце  и тук  животът сякаш е спрял  сред красотите и  хубостите на дивата природа. Хората, живеещи   тук  са  предимно възрастни  и дълбоко пазят и почитат своите традиции и ревностно тачат  своята  православна  вяра.  За краткият ми престой  тук разбрах, че са много мили и добри.

Поводът, който ни отведе тук беше рожденият ден на най-добрата ми приятелка. Беше решила да се съберем на нейното село- хем на чист въздух, хем да се по- забавляваме на воля.

И така, речено- сторено.  Дойдохме в  Леденик  малко по-рано от предвиденото и за да запълним времето  решихме да се поразходим. Тръгнахме от центъра на селцето в посока на където ни видят очите. Уличките са малки и спокойни, наоколо  се виждаше  само  някоя и друга животинка , която да яде тревичка . Малко по-нагоре  имаше  една симпатична  баба, която беше седнала на пейката пред  дворът й и плетеше терлички за мъничкият си внук, който бягаше около нея. Къщичките тук са стари и много симпатични - някои са по- запазени, други не чак  толкова. Но всички те са типични на Търновският край и неговата самобитна култура. Издигнати  са на два етажа  върху каменна основа и с чардак. Докато вървяхме не след дълго стигнахме и доуга най- голямата гордост за жителите на село Леденик- а именно  старинна кула, която днес е и музей.

Тя била издигната  през  15 век  от  Шемши Бей, който бил наместник на турският султан  в Търновският регион.  Самата Кула на два пъти била събаряна и опожарявана, докато България била все още под османско иго, но през 1979 година е изцяло реставрирана. Тя е най- високата  битова сграда изградена от камък, не само в страната ни, но и на целият Балкански полуостров. Точно край нея минават  ледено бистрите води  на  река Янтра. Постройката се издига на три етажа. На първият етаж се намира музеят, където има изложена етнографска експозиция. Тук можете да видите с какви инструменти и сечива са си служели предишните поколения, за да работят на полето. Едни от тях са вършачки, кошери, рало и т.н. Представени са също така вещи и предмети от бита и ежедневието  на работливият  български селянин  през Възрожденският период – вретено, стан и други.

На вторият етаж на Кулата се намират  спалнята на  Шемши Бей и няколко гостни. В тази  спалня е разположено  единствено неговото легло, което заема почти цялата стая и е просто огромно. За да се стигне до нея обаче, трябва да се мине през една друга стая, която е украсена с типично арабски мотиви  и според традициите на арабския стил. А на третият етаж се помещават  две огромни зали, богато украсени с китеници и дърворезби.

През 1979 година постройката била частично реставрирана и към нея били издигнати ресторант и малък хотел, които приемат гости и до днес.

Съществува една стара легенда свързана с кулата на Шемши Бей. Тя разказва, че единственият му син се влюбил  в красивата българска девойка Неда. Объркани и разтревожени, нейните родители поискали помощта  на местната лечителка. Тя дала на момичето отвара, която я приспала  толкова дълбоко, че то приличало   на мъртво. Виждайки безжизненото тяло на любимата си, бейският син се пробол точно в сърцето. Баща му бил съкрушен и отишъл в къщата на родителите й. Той се явил с добро и дори им дал пари да погребът  дъщеря си. Късно вечерта младата девойка се пробудила и заедно със своя  брат поели за Търново. За нещастие обаче един от  селяните ги видял и казал на Шемши. За да няма никакви съмнения той наредил да изровят ковчегът й, но за негово учудване бил пълен с камъни. Разгневен и ядосан от измамата и заради напразно погубеният си син, беят заповядал  цялото  семейство на Неда да бъдат убити на “Аша Чаир”. Братът на момичето, след като научил за огромната трагедия, потеглил със своите  верни другари да му отмъсти. Но изплашен Шемши избягал в Търново, а младият момък не успял да го намери.

Дали тази история е вярна или не никой не може да каже. Единственият останал жив свидетел си остава старата кула, която едва ли някога ще издаде своите тайни, събиране с векове зад дебелите й каменни стени.



Тагове:   Комплекс,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
04.03.2010 12:51
Кога успя да натръшкаш 30тина постинга накуп...
цитирай
2. dibk - какво значение има колко постинга ...
04.03.2010 12:57
какво значение има колко постинга ще поставя? Статиите са си мои и просто реших, че е време да обновя блога си.. :)
цитирай
3. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
04.03.2010 12:59
Давай ги по помалко, по този начин задушаваш всички останали качени статии. Неприятно е определено.
цитирай
4. dibk - Благодаря за съвета, ще го имам п...
04.03.2010 13:03
Благодаря за съвета, ще го имам предвид. Просто не се бях замисляла за това, пък и целта ми не е да печеля от блога си, а да ми служи на нещо подобно като портфолио.
цитирай
5. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
04.03.2010 13:06
M разбирам те, но така претруппваш всичко и в един момент никой няма да прочете каченото от теб, а не е ли това идеята?
цитирай
6. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
04.03.2010 13:13
И една лична молба- знам, че са доста постинги, надали ще ги изчета скоро, но не би ли могла да смениш цвета на текста. Не че нещо, но светлосиви букви на бял фон...просто е убийствено за очите...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dibk
Категория: Туризъм
Прочетен: 170456
Постинги: 45
Коментари: 26
Гласове: 74
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930