Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2010 01:29 - Габровски Соколски манастир
Автор: dibk Категория: Туризъм   
Прочетен: 744 Коментари: 0 Гласове:
0



Соколският  манастир е едно китно и красиво местенце, което имах щастието  да посетя миналата година на 7 декември. Изобщо не е трудно да го намерите, навсякъде има поставени табели за посоката му. Първите ми впечатления бяха, че тук човек може да се почувства уютно, като у дома си. Поне на мен така ми се отрази. Природата е невероятно красива, наистина имаш усещането,че се намираш на някакво божествено място. Не успях да видя как изглежда с разцъфналата природа навсякъде, но това не ми попречи да си го представя -зелената гора, приятно ухаещите цветя, пеещите птички, сякаш се намирах в рая.

Отвсякъде лъхаше тишина и спокойствие, а красивите и автентични сгради носеха духа на възрожденската епоха. Самият манастир представлява комплекс  от черква, жилищни и стопански сгради. Основан е през 1833г. от Йосиф Соколски, като и до днес носи неговото име. До втората половина на 20 век е бил мъжка обител, но след време монахините от близкия девически манастир се преместват тук и го превръщат в женски. По времето на Априлското въстание, манастира бил център на възрожденски и революционни вълнения, а при Руско-турската освободителна война бил превърнат във военна болница, в помощ на ранените войници.

В двора на комплекса, точно по средата се намира ценния архитектурен паметник - кръглата бяла каменна чешма, чийто създател е Кольо Фичето. Също така из целия двор са посяти чемшири и елхи, така че дори и през зимата, всичко наоколо да е зелено.

В една от къщите, качвайки се по стълбите нагоре, преминавайки цялата тераса, ще се озовете в една малка стаичка, направена като параклис. Вътре ще ви посрещне една жена, която продава различни сувенири.

Църквата, която се намира под тези жилищни постройки е изографисана наистина красиво. Целият й купол е обрисуван с различни картини и цветове, символизиращи християнската вяра.Стенописите от вътрешната й страна са дело на поп Павел от 1862г. и сина му Николай. Носи се легенда, че  иконата тук на божията майка с Младенеца е чудотворна и лекува дори най - неизлечимите болести и мъки. Манастира е постоянно отворен за туристи и готов да разкаже за своята стара история. Така че не се колебайте,а го посетете! 


image

image

image

 



Тагове:   манастир,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dibk
Категория: Туризъм
Прочетен: 170396
Постинги: 45
Коментари: 26
Гласове: 74
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930