Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2010 02:09 - Пещерата Бачо Киро близо до град Дряново
Автор: dibk Категория: Туризъм   
Прочетен: 3015 Коментари: 0 Гласове:
0



В наши дни пещерата Бачо Киро е една от най-посещаваните забележителности в България. През почивните дни тук идват много хора, за да релаксират и да вдишат глътка свеж въздух.

Пещерата Бачо Киро се намира на около 10 минути пеша от Дряновския манастир. За да стигнете до нея ще трябва да минете през едно живописно местенце, с много дървета и малка течаща рекичка. После ще стигнете до един мост, а отсреща точно срещу него тече един малък красив водопад. Ще трябва да се покачите по едни  стълби и чак тогава  ще се озовете до входа на пещерата. От едната страна на пещерата започва началото на живописна екопътека, която може да ви заведе до много красиви гледки в околността.

Вътре в пещерата не е тъмно, защото има осветление, което има за цел едновременно да служи и за по-добра ориентация на посетителите и за по - голям ефект от видяното. Постоянната температура в пещерата за всички сезони е  13 градуса.

Чрез разкопки и много проучвания са установени следи на живот още от средния и късен Палеолит. В Бачо Киро ще станете свидетели на голямо разнообразие от варовикови образувания, като сталактити, сталагмити, завеси и колони. Като се навлезе по - навътре ще усетите ситни капчиците вода, които се  сипят непрестанно отгоре. Това навлажнява терена, и затова  хората предведливо са поставили парапет, по който можете да се държите, докато се изкачвате нагоре. Всичко тук е  много интересно като се има в предвид, че тук са живеели хора още от първобитният строй и са запазени много следи от тогава.

По принцип в Бачо Киро има два маршрута - един къс и един дълъг. За по -голяма  безопасност на посетителите,  само късия маршрут е отворен за масови посещения.  Интересно ми беше да разгледам скалните образувания, наподобяващи форма на змии, мечка, риби и  хора. В пещерата можете да видите така наречените „Чистилището”, където хората са се пречиствали от греховете си и са молели за прошка ( представлява една много малка  и тясна дупка в скалата, през която е много трудно да се премине) и "Огнището", където се е намирал техният източник на топлина и светлина.

Днес Бачо Киро е една от най-посещаваните пещери в България и в това няма нищо странно, защото това е едно от поредните невероятни кътчета, които човек може да намери в нашата страна.

image

Това е малко водопадче, метри  преди да се стигне до самата пещера.

image

 

image

Вътре си е доста страшничко, мокро и хлъзгаво.



Тагове:   град,   Дряново,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dibk
Категория: Туризъм
Прочетен: 170067
Постинги: 45
Коментари: 26
Гласове: 74
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930