Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2010 12:02 - Едно невероятно изживяване в резерват "Пеещите скали"
Автор: dibk Категория: Туризъм   
Прочетен: 6013 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 04.03.2010 15:02


Посещението ми в резерват Пеещите скали е един от най-вълнуващите моменти в моят живот. Винаги ще го помня и винаги ще разказвам за него.

Чували ли сте някога за Пеещите скали? Дали скалите наистина пеят и издават необикновени звуци? Да има нещо вярно в името на този резерват. Наречен е така, защото при по ветровито време и силен вятър скалите издават странни звуци, които наподобяват песен.

Красотите на България нямат равни на себе си. Природата ни е дарила с толкова красиви и уникални кътчета и местности, че не можем да определим кое от кое е по-красиво. И за пореден път аз се озовах на едно място, което дори и в съня ми не е изглеждало толкова  невероятно колкото е в действителност. Пеещите скали са едни от тези наши природни феномени, които могат да те оставят замислен и без думи.

Пеещите скали са част от общо 9 резервата, разположени в Национален парк „Централен Балкан”. Той е основан през 1979 година като главната му цел да е да се опази природното ни богатство в неговите рамки, чиято общата площ е 1470 хектара. Местността е изключително богата на различни растителни и животински видове, а причудливите скални образувания привличат всяка година хиляди туристи. Тук е домът на много застрашени животни, включени в списъка на Червената книга. Такива са дивата коза, скалният орел, белогръбия кълвач и т.н. 
image

Идвайки тук ще ви се прииска да останете завинаги и единствено нощният вой на глутница вълци, придружен с  тихото звънене на скалите може да ви разубеди.  Чистият и свеж въздух ви кара да дишате свободно и да се чувствате живи. Трудностите, които минавате, за да стигнете до следваща невероятна гледка ви държат под напрежение и поддържат адреналина ви висок.  Оттук преминават реките Багарещеца и Цървулщица, където може да спрете за отмора и почивка.

image

Вървейки през Пеещите скали вие няма как да останете равнодушни към всичко онова, което пази в себе си Стара планина. На северозапад от резервата се вижда билото на връх Зелениковец, а на запад гордо и величествено се издига връх Росаватец. Триглавият масив е едновременно  едно от най - страшните и вцепеняващи места и едно от най-възхитителните, със своите стръмни отвесни склонове и скали изваяни в интересни форми. Безкрайните хоризонти, който се откриват пред очите ви ще ви омагьосат и пленят. Навсякъде сте заобиколени от високи и стръмни била, малки и големи хълмове, целите покрити с гъсти борови и елови гори. Заставайки за минутка безмълвно ще чуете нежната песен на тихото шумолящите листа  и птиците кръжащи наоколо. Небето изглежда толкова близко и всява чувството, че ако се протегнеш ще го стигнеш. Идвайки тук вие ще видите повече отколкото сте очаквали. Навсякъде на където и да се обърнете има само красиви гледки, тесни долинки, огромни пасища, невероятни пейзажи и дива природа, сред която живеят много представители на животинският свят.

image

Бяхме се запътили за хижа Мазалат. Прехода беше дълъг и поне за мен изтощителен, но  всичко това си заслужаваше да го изживея, защото ми остана един прекрасен спомен. Имах една изключителна възможност да видя нещо ново, нещо уникално, нещо просто вълшебно и се радвам, че не я пропилях.

Очарованието и магията на планината са толкова силни, че дойдете ли веднъж тук, ще се връщате отново и отново.

image

А това е и самата хижа......



Тагове:   резерват,


Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dibk
Категория: Туризъм
Прочетен: 169792
Постинги: 45
Коментари: 26
Гласове: 74
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031