Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2010 12:54 - Забележителната Червена църква близо до град Перущица
Автор: dibk Категория: Туризъм   
Прочетен: 2822 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 04.03.2010 14:53


Перущица  е един  невероятно красив град, с омайна природа и величествена история.
image

Не е ясно с точност откъде  идва името на град Перущица,  но най вероятно то произхожда от наименованието Перистица. В миналото Перистица  била средновековна българска крепост, чиито останки  днес се намират  южно от градчето. През 1847 година  тук било открито  известното Даново училище, в което  пръв преподавал бил неговият създател Христо Данов . Той пръв въвел в употреба взаимоучителният  метод през 1850 година. Малко по- късно през 1869 година в града  бил създаден и революционен комитет, който бил основан от Васил Левски.

Името на град Перущица го свързваме най- често  с трагичните събития, разиграли се по време на Априлското въстание (1876). Жителите  му до последно се  борели  за своето освобождение, докато тяхната защита не била сломена, а  Перущица подложена на жесток разгром.  Много от въстаниците решили сами да сложат край на живота си и дори посегнали на своите семейства, търсещи избавление от  жестокостта на поробителя.  След  края на въстанието и 2 години по- късно, след  обявяването на  Освобождението(1878), Перущица започнала да се съвзема и лека полека  да изгражда своят живот наново.

Едно от най- уникалните и атрактивни неща , които могат да се видят тук е така наречената Червена църква, която е едно голямо архитектурно богатство за нас, но за жалост  много малко е запазено от нея.  Може би  се чудите защо е наречена  „Червена”.  Нарича се така, защото е   построена от   печени тухли. В  България има още само два такива храма- единият е в Несебър, а другият е в София( „св. София” ).  Тя е един  рядко срещам пример  за  впечатляващото изкуство на раннохристиянската  византийска архитектура. Нейното съществуване датира още от  началото на 6 век по времето, когато е управлявал  византийския император Анастасий.  Църквата  е построена в непосредствена близост до старо езическо светилище  и на особено  важно стратегическо  място, откъдето минавал  пътят , свързващ  Константинопол със земите от Западна Европа.
image

image

image

По всичко личи, че храма някога е бил изключително красив и се
е отличавал от другите църкви по своето неповторимо изящество. Имал е богато украсени стени, вдъхновяваща живопис  и мозаечни подове.  В средата на сграда се е намирала една четири-конхална зала, над която се е извисявал купола.  От южната  и  северната страна е имало съответно по едно помещение, като в северната част  е имало басейн, целият облицован  с розов мрамор.  Днес   църквата е запазена в почти цялата си височина,  но това, което е останало от  някогашната  красива постройка  е  подложено на изпитанието на времето.  Не се знае докога  ще издържат  каменните стени  и частично запазеният купол на Червената църква. Преди повече от 20 години е била поправена частично само арката, за която имало вероятност  да се срути, но оттогава  не са извършвани никакви ремонтни дейности. Да се надяваме обаче, че съвсем скоро ще бъде реставрирана, за да не изгубим завинаги  този ценен  паметник на културата с близо 14 вековна история.

 Църквата  е на близо 15 км от градчето , но за да се ориентирате правилно, най- добре е да питате някой местен жител, как точно да  стигнете  до нея. Самият  храм  се шири  на една голяма зелена поляна, откъдето се открива и  невероятно красива панорама към  заобикалящата го планина. 



Тагове:   църква,   край,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dibk
Категория: Туризъм
Прочетен: 169787
Постинги: 45
Коментари: 26
Гласове: 74
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031