Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2010 11:23 - Китното градче Калофер
Автор: dibk Категория: Туризъм   
Прочетен: 1616 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 04.03.2010 15:04


Калофер е едно много красиво и китно градче изпълнено с много история и легенди, разположено в южните склонове на Стара планина. Над град Калофер величествено се извисява най-високият връх в Стара планина - връх Ботев. Градът възникнал още в далечният 16 век и не след дълго станал богато и проспериращо селище.  
image

Съществува едно предание за неговото основаване. Някога сред  високите и стръмни била, сред просторните  зелени поля, сред гъстите и тъмни гори бродели шайка български хайдути, които нападали всеки турски керван, имал смелостта да премине през тези земи. Султанът много пъти се опитвал да хване българските разбойници, но не успявал. Накрая успял да се споразумее с хайдутите, като им дал позволение да се заселят в тези земи и да създадат свое селище, но в замяна те не трябвало да нападат преминаващите оттам  турски кервани. Така бил създаден Калофер, а  селището носел името на главният войвода, който се казвал Калифер.

Един от най- успешните и развиващи се занаяти тук бил плетенето на гайтани. Търговията с тях и с други занаятчийски изделия процъфтявала, а Калофер се развивал като град от нов тип. С времето градчето си спечелило прозвището Алтън Калофер, което в превод от турски ще рече Златен Калофер. Калофер е бил опожаряван на 3 пъти от османските орди, но след всеки трагичен край родолюбивите граждани намирали начин, чрез общи усилия да възстановят щетите.
image

Днес градчето е успяло да съхрани изконните български занаяти и традиции.

Посещавайки града вие ще имате удоволствието да се насладите на множество ателиета, които и до днес  се занимават с правенето на прословутата  със своето изящество и финност Калоферска дантела. Местните жители  много се гордеят със своята история, но най - голямата гордост за тях е видният български поет - революционер Христо Ботев, който бил роден и израснал тук. Голямата част от забележителностите  в града са посветени в негова чест: Националният музей, който се намира в парк  Ботев и включва неговата родна къща, негов паметник и паметник на майка му, както и изложбена зала с всякакви вещи и предмети, принадлежащи на него и семейството му. Също така училището, в което е учил Ботев е реставрирано и е превърнато в музей.
image

Освен на архитектурните забележителности можете да се порадвате и на  дивата и прелестна природа. Множество пътища минават през Калофер, като те могат да ви отведат до невероятни и  приказни места, които ще оставят траен спомен в съзнанието ви. Много чудни местности се намират около него, и те също заслужават да ги видите с очите си.



Тагове:   Калофер,   градче,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dibk
Категория: Туризъм
Прочетен: 170452
Постинги: 45
Коментари: 26
Гласове: 74
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930