Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2010 15:23 - Самуилова крепост край село Ключ
Автор: dibk Категория: Туризъм   
Прочетен: 2202 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.02.2010 23:52


image

 

 

 

Самуиловата крепост е една от малкото запазени до днес средновековни български крепости, издигната на малък хълм в местността Ключка клисура между планините Беласица и Огражден.  Природата около  голямото укрепление е много красива и живописна. Наоколо се ширят  просторни поляни, вековни гори,  а хоризонтът е толкова голям, че можеш да изгубиш погледа си в него. Чистият въздух и свежестта  на планината  са толкова силни, че чак те опияняват.

 

А  съвсем наблизо  текът клокочещите и бистри води на  река Струмешnица.

Самуиовата крепост е построена по времето на великият български цар Самуил в началото на 11 век, тя и до днес носи неговото име и почти не се различава от  укрепителните системи строени по времето на Първото българско царство. Основите на самата крепост са издигнати върху останките от древни славянски и тракийски  селища. Планът на укреплението бил много сложен и имал за цел да защитава от атаките на враговете цялата клисурска равнина.

Една от най - големите трагедии случили се в нашата история се разиграла тук през 1014 година. През тази година се водели тежки и драматични боеве между българските войски и армията на византийският император  Василий Втори. В тази битка смъртта си намерил византийският военачалник  Теофилакт Вотаниат, който бил изключително близък на Василий. Последният бил толкова разгневен  и ядосан от гибелта на верният си помощник, че решил по  всякакъв начин да отмъсти за смъртта му и за пропадналата възможност за завладяването на България.  В крайна сметка силите на византийците надделели и  резултатът за българите бил крайно неблагоприятен. Императорът  заловил близо 14000 души от армията на Самуил и в противовес на всякакви християнски закони той ослепил всички войници, като  на всеки 100 оставал по едно око, за да може да води другите по  пътя. Цар Самуил обичал много своят народ, затова и при гледката на всички тези ослепени достойни мъже, той бил съкрушен. Не след дълго сърцето му не издържало и той починал. Заради тази своя постъпка и безкрайна жестокост  към българите, Василий получил прозвището Българоубиец.

Национален  парк - музей „Самуилова крепост”  официално открива  врати през 1982 година, след  реставрация на укрепителните съоръжения. Пред  крепостта  отдалече се забелязва  издигнатият паметник в цял ръст на българският цар,както и четирите огромни  бетонни стълбове, построени  в най- високата точка на хълма.

Днес  Самуиловата крепост е един от Стоте национални туристически обекта.
image



Тагове:   ключ,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dibk
Категория: Туризъм
Прочетен: 170542
Постинги: 45
Коментари: 26
Гласове: 74
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930