Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2010 15:14 - Рибарица- едно прекрасно кътче от България
Автор: dibk Категория: Забавление   
Прочетен: 1007 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 04.03.2010 15:11


image

 

 

 

Случайно попаднахме на село Рибарица, може и да ви се струва странно, но не бях чувала преди за това селище. Цял ден не ни стигна да  обиколим  курорта и неповторимите природни забележителности. Толкова красива природа, така богата на разнообразни скални образувания и форми, високи хълмове и безкрайни хоризонти заобикаля селото, че ти се иска да останеш тук завинаги.

 

Селцето е разположено в живописна долина на Тетевенския Балкан и е само на 12 км. от град Тетевен. Името на Рибарица идва от бронзовата фигура на рибарчето намираща се в началото на курорта.

Идвайки в Рибарица вие ще станете свидетели на множество малки и големи къщи, вдъхващи уют и спокойствие у всеки посетител. Старите български традиции все още се пазят в китното селище и заразяват с възрожденски дух всеки един човек. В Рибарица особено се тачи всеизвестното българско саламурено сирене и сливова ракия, които съм сигурна, че с истинско удоволствие бихте опитали. Невероятен спомен ще  ви остане, ако посетите малките и спретнати възрожденски махалички Брязово и Горуньово, които са запазени в своя автентичен вид и до днес.

Но знаете ли каква би била основната причина за да се завръщам тук отново и отново? Накратко приказната природа наоколо, пленяващата тишина и завладяващото спокойствие. Човек просто не би могъл да остане равнодушен към всичко това. Цялото село е заобиколено от огромни букови гори и високи хълмове. Усеща се мириса на дивата природа и дъха на свежият кристален планински въздух. А съвсем наблизо текът бистрите води на река Бели Вит, в които игриво се отразяват слънчевите лъчи.

Рибарица е истински рай за всеки истински любител на  природните  забележителности. Не далеч от малкият курорт се намира биосферният планински резерват Царичина, който е една от най-очарователните български местности. По тесни, криволичещи и живописни екопътеки може да стигнете до други два природни резервата - на югозапад от Царичина се намира Боатин, а на югоизток - Козята  стена. Ако предпочитате да останете сред чудните красоти на Стара планина, вместо в някой луксозен хотел в село Рибарица, може да отседнете в хижа „Георги Бенковски” или „Вежен”, като оттук е и най-близкият път до тях.

Разхождайки се из невероятните прелести  на планината най-вероятно ще попаднете на защитената територия Черният рът - тук дом намират най-различни и разнообразни видове птици.

Едно от най-атрактивните събития в село Рибарица е въстановката  на последните боеве на Хвърковатата чета срещу турските башибузуци и героизма на техните велики водачи, които дори и в последните мигове от своят живот са се сражавали с достойнство - Георги Бенковски и Захари Стоянов. Възстановките се правят всяка година на 25 май около Кървавото кладенче. Това е един чудесен повод да посетите Рибарица.



Тагове:   едно,


Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dibk
Категория: Туризъм
Прочетен: 170549
Постинги: 45
Коментари: 26
Гласове: 74
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930